ОПЕРНА ПРИМА ОТ МИЛАНО СЪБРА МАЙСТОРСКИ КЛАС В РОДНИЯ СЛИВЕН

Татяна Шиварова репетира с трите си ученички Даниела Нинева, Христина Василева и Ирина Доброволска /отляво надясно/. Зад пианото е съпругът на Татяна Марцио Фуллин. СНИМКА: Ваньо Стоилов

 

„Тук усъвършенстваме стила бел канто, който е начин на пеене в италианската опера“. Така най-кратко оперната прима от Милано Татяна Шиварова определя работата си в майсторския клас за млади оперни певци, който проведе от 15 до 20 юни в родния си град Сливен. Той бе изцяло посветен на италианската опера.

 

Самата Татяна е в Италия от 1985 г., когато заминава на специализация в миланската Ла Скала. Там среща диригента и пианист в школата на Ла Скала Марция Фуллин, с когото днес са семейство. От скоро двамата имат своя оперно студио в Милано, където обучават млади оперни дарования. След всеки майсторски клас възпитаниците им участват в концерт, последният засега е бил в град Бусето, в къща, в която е живял великият композитор Джузепе Верди.

Примата Татяна Шиварова следи отблизо как ученичката й Христина Василева изпълнява трудна ария от италианска опера. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Освен в собственото си студио, Татяна работи и в Музикална академия, където освен италианци обучават на оперно пеене и певци от Южна Корея и Китай. „Интересът към класическата опера в тези две страни е огромен“, разказа пред „24 часа“ певицата. Неотдавна тя изнесла уроци в Китай, където на репетициите в аулите се събирали по 200-300 зрители. А в университета в Ху нан лично деканката на Музикалния факултет дошла на урока й, за да пеят заедно. Искала да си свери часовника.

Татяна Шиварова репетира с младата певица от Стара Загора Даниела Нинева. СНИМКА: Ваньо Стоилов

„Беше много вълнуващо и в Пекинската опера, където подготвях солистите в постановката на „Мадам Бътерфлай“ да изпеят правилно на италиански език своите партии. Дойдохо изпълнителите и от двата състава“, впечатлена е от интереса на китайците Татяна Шиварова.

Татяна Шиварова и ученичката и от Русия Ирина Доброволска СНИМКА: Ваньо Стоилов

Те се радва и на интерес към своя труд и в родния Сливен. Преди десетина години провела успешно тук майсторски клас с 4 японки, сега работи с три певици от България. Специално за заключителния им концерт на 20 юни пристигнаха и „подкрепление“ от Западна Европа – трима изпълнители от Италия и Испания. Нарекоха този концерт „Млади криле“, защото младите певци имат нужда както от подкрепа, така и от възможности за творческа изява. От друга страна намерението на организаторите бе да привлекат в залата като публика повече млади хора, за да им покажат, че класическата музика може да бъде привлекателна и че се вписва в съвремието, в днешната култура.

В Италия Марцио Фуллин работи с утвърдени имена в оперното пеене, но в Сливен с удоволствие акомпанира на млади певци. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Шиварова не крие: „Искам да възобновя културата, която имаше в Сливен. Там имаше учебен оперен театър. Идваха млади хора да работят върху различни постановки. Сега искам да започна с майсторски класове и защо един ден да не стигнем и до цяла оперна постановка?“.

Майсторският клас тази година бе изцяло дело на певицата и на съпруга й Марцио, който акомпанира на пианото както по време на уроците, така и на самия концерт. Той е широко скроен – в България свири на млади таланти, макар че в Италия работи с утвърдени имена като тенорите Карло Бергонци и Франко Корели, сопраното Магда Оливеро или мецосопраното Джуриета Симионато.

Таксата за майсторския клас в Сливен е символична, а научаваме много, твърдят трите млади българки, който упражняват с помощта на Татяна своето бел канто – как да вземат с лекота високите тонове от горните регистри, как да контролират дишането си, как да поддържат вибратото си. Трите са много различни, но ги обединява таланта и любовта към операта.

Даниела Нинева е от Стара Загора. Завършила Музикалното училище в родния си град с фагот, след това – и оперно пеене в Лакуила, Италия. Сега живее на Ботуша и редовно участва в различни оперни конкурси и постановки.

Столичанката Христина Василева не е завършила Музикална академия, учила е пеене основно при частни учители. Участва в камерни концерти, като набляга на бароковата музика.

Рускинята Ирина Доброволска е бургаска снаха от година и половина. Завършила е специалността „Актьор в музикалния театър“ в ГИТИС – московския висш институт за театрално изкуство. Във факултета си специализирала опера, другото направление било операта.

Специално за концерта „Млади криле“ на 20 юни в Сливен от Западна Европа пристигнаха трима млади певци, които лично Татяна Шиварова е харесала и поканила. В Италия тя е водила майсторски класове на Фабрицио Бранкачо и на испанката Лучия Ескрибано, а Барбара Масаро от Италия е получила покана да пее в Сливен, защото българката била в журито на конкурс, на който момичето се явило и спечелило сърцето й. „Това е допълнителна награда за нея от мен“, обяснява Шиварова.

Концертът в Сливен на 20 юни, който изнесе интернационалният отбор на Татяна Шиварова, бе посветен на италианската опера. В една от скоро реставрираните зали на града, която се слави с много добра акустика, прозвучаха откъси от популярни творби на композиторите Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Джоакино Росини и Гаетано Доницети – арии и дуети. Идеята е с част от събраните от концерта средства да бъде подпомогнат Клубът за социална интеграция на хора с увреждания в Сливен.

 

Ваньо Стоилов, „24 часа“

Вашият коментар