КАК ЗАРАДИ НЕДОРАЗУМЕНИЕТО ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ ВОДАТА В СЛИВЕН ПОСКЪПНА ДВОЙНО?

Недоразумението Огнян Герджиков неведнъж се е замесвало в скандални практики, като например връзките му с фалиралата Агробизнесбанк. Той става синдик на финансовата институция на „Явор Зартов“ АД (Зартов по онова време е смятан за един от най-приближените до Илия Павлов). През 1992 година Герджиков е сред основателите на ОББ, а председател на съвета на директорите е Тодор Нечев (експерт от „Балканкар“, поканен по-късно от „Мултигруп“ за шеф на тяхната фирма „Балкан машинари холдинг“).

Но един от най-големите скандали, в който бе замесен Огнян Герджиков, бе по времето, когато беше шеф на парламента. Скандал, който засягаше пряко Сливен и жителите му.

През лятото на 2002 г. тогавашният вицепремиер и министър на регионалното развитие Костадин Паскалев издаде заповед, с която разпореди договорите с частните фирми „Асеновец“ и „Чиста вода“, които стопанисваха водата в града под Сините камъни, да бъдат обявени за нищожни, а управителят на ВиК да си върне обратно имуществото.

От „Асеновец” и „Чиста вода” възложиха на професор Герджиков да изготви правно становище и да отговори на няколко питания. Едно от тях бе дали договорът е недействителен поради явно неизгодни условия и нарушаване на добрите нрави.

„Така сключените договори може да са нецелесъобразни или неизгодни, може дори да накърняват обществения интерес. Ако това е така, би следвало да се ангажира отговорността на лицата, които са ги сключили. Но тези „пороци“ на договорите не засягат тяхната валидност“, написа Герджиков.

На база на правното му становище частниците обжалваха министерската заповед пред Върховния административен съд като нищожна.

Герджиков опроверга само публикациите, обвиняващи го, че за изготвянето на документа е взел хонорар от няколко хиляди долара. Той не уточни колко са му платили частниците, но това едва ли има значение, тъй като и без това в обществото консултантските услуги още тогава се утвърдиха като легалната форма на корупция. Доказателство за това най-лесно може да се открие в невъзможността за удостоверяване предмета на консултантския договор (ако такъв въобще има).

Какво последва за Сливен и сливналии след правното становище на Огнян Герджиков по водната сага? Частниците придобиха самочувствие, почнаха да действат като съвременни феодали, смятайки се за неприкосновени. И увеличиха драстично цената на водата – от 0,82 лв./куб. м стигна до 1,32 лв. Сливналии негодуваха не само защото не знаеха на кого да дадат парите си, но и защото плащаха една от най-високите в страната цени при това за недотам чиста вода. Поради липсата на пречиствателна станция и процесите на гниене в язовира тя течеше мътна, а при голям дъжд ставаше жълто-кафява. Принудени да минат на минерална вода, сливналии мъкнеха като в безводна пустиня пластмасови бутилки. И всичко това – заради недоразумението Огнян Герджиков, което днес е министър-председател на България.

Вашият коментар