ДНЕС Е ДЕБЮТЪТ НА ТАЛАНТЛИВАТА ОПЕРНА ПЕВИЦА ОТ СЛИВЕН ЕЛЕНА ПЕТРОВА

Като Мими в операта „Бохеми“ от Дж. Пучини по време на репетиция на Старозагорската опера

Елена Петрова е родена през 1994 г.в град Сливен. Завършва Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, но се насочва към оперното изкуство след дългогодишното музициране под палката на Маестро Методий Григоров в детски хор „Дружна песен“ и смесен хор „Добри Чинтулов“, гр.Сливен. Завършва Национална Музикална Академия „Проф.Панчо Владигеров“ в класа по класическо пеене на проф.Жасмина Костова.
Още като студентка участва в редица концерти като авторския концерт на проф. Георги Костов с диригент Деян Павлов, съвместен концерт на Национална Музикална Академия и Софийска филхармония с диригент Славил Димитров, „Една вечер в операта“- съвместен концерт-спектакъл на НМА и Държавна опера Стара Загора с режисьор Огнян Драганов и диригент Ивайло Кринчев.
Дебют на професионалната сцена прави през октомври 2016 г. на сцената на Държавна опера-Стара Загора в ролята на Метела от оперетата на Жак Офенбах „Парижки живот“ с режисьор проф.д-р Румен Нейков и диригент Димитър Косев. През 2017 г. играе в още три продукции на Държавна опера -Стара Загора: в съвременната камерна опера от Георгос Минас “Пламъци в платната на нощта“-световна премиера ; „Вълшебната флейта“в ролята на Втора дама и „Бохеми“ в ролята на Мюзета.
В репертоара и като солист в Държавна опера-Стара Загора влизат водещи роли в оперетите „Царицата на чардаша“ и „Херцогинята от Чикаго“, в „Хубавата Елена“ /опера-буфа/.
Елена Петрова участва и в атрактивния концерт „Queen- шоуто продължава“ с диригент Димитър Косев и е соло-изпълнител в танцовия спектакъл „ГЕТО“ по музика клезмер и на Горан Брегович.
През април 2016 г. печели Специалната награда в Академичен конкурс „Проф. Илия Йосифов“. През октомври 2018 г. участва в Четвърти академичен майсторски клас на Анна Томова-Синтова в НМА-София. През септември 2019 г. получава специалната награда на Маестра Веселина Кацарова от Майсторския и клас в Стара Загора – участие в главна роля в постановка на Опера Стара Загора.

На 23 януари на сцената на Държавна опера-Стара Загора е дебютът на изящната, млада и талантлива Елена Петрова като Мими в операта „Бохеми“ от Дж.Пучини!

Вашият коментар