Васил Грудев – земеделски министър, Танева кандидат за кмет на Сливен?

НОВО 20

 

Политическата реклама за лансираната Мария Белова изненадващо спря, местните гербаджийски пиари бълват скучни дописки

11053236_855917591137667_4181385444526591129_n

На централно ниво в ГЕРБ вече се двоумят дали е удачно депутатката Мария Белова да бъде техният кандидат за кмет на местните избори в Сливен през есента, разкриват наши източници от Бойкоборисовата формация. Дамата

 

не била добре позната в града под Сините камъни

 

и общината, популярността й била сведена до среди в каракачанския етнос и в „Мел инвест“, където бе на ръководен пост и консултант на дружествата на холдинга до 26 юни м.г., когато се очакваше, че ще влиза в политиката.

 

Макар Бойко Борисов да се обяви за номиниране на действащи депутати за кандидат-кметове, на което Белова отговаря, а и е лично лансирана от Десислава Танева за състезанието „Местен вот“ есенес, Цветан Цветанов, който отново ще е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, настоявал настоящата земеделска министърка

 

да се пробва във вота за сливенски градоначалник.

 

И от ГЕРБ-Сливен наскоро предложили Танева да бъде кандидатът за кмет. В изпълнителната комисия на партията, в която освен Борисов и Цветанов са столичната кметица Йорданка Фандъкова, бургаският й колега Димитър Николов, Цецка Цачева, Красимир Велчев, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, също вече се обсъждала идеята.

 

Интересно е, че в последно време учудващо намаляха пиарските публикации за Мария Белова, които не достигнаха мечтания ефект. За сметка на това от сливенския офис на ГЕРБ пробутват за публикуване в „правилните“ местни медии скучновати информации за новозагорската учителка – втори мандат депутат, Галя Захариева, както и дописки за посещения на Десито Танева по света и нас.

 

Заради избора, пред който Борисов е поставен – кой да е сливенски кандидат-кмет, тукашни гербаджии вече се шегуват, че лидерът им се

 

опитвал да овладее операция „Каракачанска овчарка“.

 

Комбинацията предвижда Десислава Танева да се пише „уморена“ и да сдаде властта на Васил Грудев, ексминистър по времето на служебното правителство и настоящ зам.-министър на МЗХ. Рокадата ще е част от по-сериозен ремонт на кабинета, а за земеделското министерство – обяснена със сваляне градуса на напрежение сред тютюнджиите, фермерите и др., които с идването на пролетта отново се канят да вдигат бунтове.

 

Ако Десислава Танева не бъде принудена да подаде оставка, „поради преминаване на друга работа“, Борисов ще се види в чудо с т. нар. вътрешна опозиция в партията, зад която стои Цецо Цветанов. А сливенката съвсем няма намерение

 

да се втурва в обречения за ГЕРБ местен вот в Сливен

 

и да се отказва от министерския пост, за да лапне някой друг мангизите от проектите и субсидиите. Пък и Бойко няма да прави „ремонт“ на кабинета по никое време, я.

 

Засега играчите са в мителшпила. Да видим дали Десислава Танева ще бъде жертвана, за да бъде овладяна стратегическата инициатива!

–––––––––––––––––––––––––––––

 

И Лилито в кюпа с Десито

 

Упоритите слухове за генерална промяна на върховете в държавното управление, плъзнали в ГЕРБ, не засягат само Десислава Танева. В средите на управляващите очакват много сериозни размествания на ключовите управленски постове заради предстоящите местни избори наесен и следващия вот за президент.

 

По подобния за сливенското Деси сценарий, се предвижда леко странното на пръв поглед пускане на строителната министърка Лиляна Павлова в битката за кмет на София. Обясненията на един подобен ход обаче звучат логично. Сегашният кмет на столицата Йорданка Фандъкова също се спрягала за кариерно израстване. За нея вариантите били два.

 

Според първия, който бил и най-вероятен, Фандъкова ще седне на премиерското място в случай, че министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се кандидатира за президент.

 

Борисов все още обаче не бил напълно категоричен дали да се впусне в кампанията. Ако предпочете да остане на сегашния си пост, кандидатът ни за президент е много вероятно да бъде Фандъкова, твърдят гербаджии.

 

В момента столичният кмет е политикът с най-висок рейтинг в България. Според данните от февруарското изследване на „Галъп“ одобрението за Фандъкова е 44%, което е с 11 на сто над процента на Бойко Борисов.

 

За мястото на Лиляна Павлова в регионалното министерство също се чува, че има готов да я замести. В най-голямата управляваща партия за този пост много активно се спряга името на бившият служебен вицепремиер Екатерина Захариева, която е от администрацията на сегашния президент Росен Плевнелиев. Захариева е близка приятелка със служебната областна управителка на Сливен при кабинета на ренегата-социалист Близнашки – Валя Радева.

 

Слухът за включването на Лиляна Павлова като кандидат за местния вот е стигнал и до Реформаторския блок. В по-малкия коалиционен партньор също са чували, че тя ще се кандидатира за кмет, но не на София, а на Варна. В морската столица ГЕРБ не били склонни да се доверят за втори път на сегашния си кмет Иван Портних.

 

Както в земеделското министерство за Танева, и от министерството на регионалното развитие били скептични за възможността Павлова да напусне правителството. Нито с Десито, нито с Лилито до момента е било говорено за техните евентуални кандидатури за кмет. Но за разлика от сливенката, която е областен лидер на ГЕРБ-Сливен, устатата й колежка и пропагандатор №1 на Републиката за „безплатното“ саниране не е член на партията, а е представител на гражданската квота. Благоустроителната министърка произхожда от един от най-кървавочервените родове, в които няма нито един, който да не е бил в ЦК на БКП. Нейният дядо е най-дългогодишният член на ЦК на БКП – цели 32 години!

 

Разбира се, от „Тънката червена линия“ не е избягала и „сливенската зърнарка“, както още от години наричат бързо издигналата се в току-що прохождащия капитализъм през 90-те г. на миналия век Десислава Танева, когато само на 25 години стана изпълнителен директор на създадения от ортодоксални комунисти, бързо пребоядисали се в неокапиталисти, холдинг „Мел инвест“ в Сливен.

 

–––––

 

Сливенката – корпоративна „фаворитка“

 

Да остане Десислава Танева на поста си министър на земеделието и храните настоявал и кръгът „Капитал“ на олигарха и сам афиширащ се като строител на новия бг капитализъм Иво Прокопиев. Както стана известно преди дни, към кръга „Капитал“ принадлежи и вицепремиерката и вътрешна министърка Румяна Бъчварова. Сестра й – Боряна Бъчварова, е главен редактор на списание „Регал“, издание на Ивопрокопиевата медийна компания „Икономедиа“. Дъщеря й Лора Филева е журналистка в „Капитал“, активна протестърка срещу кабинета „Орешарски“ заедно с активистите на „Протестна мрежа“; в youtube се пази знаменит клип с нейно участие, в който тя хапе, блъска и рита полицаи на жълтите павета в София. Любовникът на дъщеря й – Росен Босев, също е журналист в „Капитал“, острие на атаките на семейство Прокопиеви срещу Главна прокуратура и Висшия съдебен съвет. Обратната връзка обаче показва особено силни връзки с БКП, от които днес Румито Бъчварова и семейството й се срамуват. Дядото на кандидат-зетя Росен е детският писател от времето на соца Асен Босев, дългогодишен член на БКП и защитник на комунизма и по времето на т. нар. демократичен преход. Бащата на „дясната“ Румяна Бъчварова пък е Генчо Бъчваров -дългогодишен висш функционер на БКП и главен редактор на допълнителния официоз в НРБ „Отечествен фронт“.

 

Така, не е изненадващо, че освен Иво Прокопиев и Румяна Бъчварова настоява сливенката Десислава Танева да остане член на кабинета „Борисов-2“, а не бъде хабена в битката за кметския пост на Сливен.

––––––––––––––

 

Свързват я с ТИМ

 

Десислава Танева е сочена и за любимка на групировката ТИМ. Докато е  изпълнителен директор на „Мел инвест“, ръководеният от нея холдинг чрез няколко различни дружества е свързан с „Конимо“ АД, в управлението на която пък участват редица фирми, занимаващи се със зърнени култури, като „Агро мел“, „Агро мел БГ“ . „Конимо“ АД пък е една от фирмите, които управлява Мелница Варна, свързана с ТИМ.

 

Не е тайна, че от години неофициално се прави връзка между Десислава Танева и ТИМ, вероятно заради тогавашното й участие /сега, вече като министър, както сме писали, дяловете й са прехвърлени на свързани лица/ в управлението на редица фирми в областта на зърнодобива и то точно във варненския и добричкия регион.

 

ТИМ е неформалното название на варненския икономически холдинг около групата „Химимпорт АД“, основан в средата на 90-те години на миналия век. Най-често се свързва с криминална дейност през 90-те и икономическа дейност през 2000-те години (пример – Уикилийкс, цитирайки посланика на САЩ). Конгломератът е контролиран от Марин Митев, Тихомир Митев и Иво Каменов. Уикипедия пряко ги назовава като бивши служители на комунистическите тайни служби.

 

ТИМ е сравнявана с групировки като Мултигруп, ВИС и СИК. Според немския разследващ журналист и писател Юрген Рот, „в момента ТИМ е най-мощната криминална структура в България“.

Едно мнение за “Васил Грудев – земеделски министър, Танева кандидат за кмет на Сливен?

  1. Хайде не си вадете информацията от вестник Алфа и разни компроментирани муцуни като Юрген Рот. Щото наистина не ви отива, уж сте сериозна медия.

Вашият коментар