ГЕРБ издига Мария Белова за кмет?

ГЕРБ издига 5

Мария Белова ще е кандидат-кметът на ГЕРБ за Сливен. Това твърдят източници, близки до Бойкоборисовата формация на местно ниво. Предложението било направено лично от земеделската министърка Десислава Танева, с него били запознати на най-високо ниво в партийната йерархия. Официалната благословия от Бойко Борисов щяла обаче да дойде едва след като бъдат обявени още няколко номинации, които после, естествено, да отпаднат и да бъде обявено, че Белова получава най-голяма подкрепа в местната организация.

 

Сред имената, които вече бяха пуснати /тенденциозно?/ в обществено пространство като

 

номинации за кандидат-кмет на ГЕРБ,

 

са тези на бизнесмена Тодор Начев (станал известен с това, че се оказа пети по печалби от ВЕИ-та: изкарвал по 7,6 млн. лв. годишно от ветрогенератори, а пред него били Цветелина Бориславова, Николай Вълканов, Иво Прокопиев и Валентин Златев), общинския председател Здравко Костадинов, споменатата по-горе Мария Белова, бившия областен управител Марин Кавръков, шефа на герберските съветници в местния парламент Димитър Митев… Завъртя се изненадващо и името на бившия депутат Диан Червенкондев, който в момента е председател на Борда на директорите на най-голямото въгледобивно дружество в България „Мини Марица-изток“.

 

Проправителствените медии шумно рекламираха изказване от преди дни на Цецо Цветанов със заглавия от типа на „ГЕРБ ще определя кандидат-кметовете си след социологически проучвания“. Излиянията Цветанови са направени във Велико Търново и ги има на аудиозапис на сайта на радио „Дарик“. Там бившият вътрешен министър казва нещо, което

 

удобно е пропуснато от герберските медии:

 

„Ще вземем под внимание резултатите от социологически проучвания“. Тоест, каквито и да са резултатите от проучванията, кандидат-кметовете ще бъдат одобрени и утвърдени от Бойко /разбирай – Цецо, защото той отново ще е шеф на предизборния щаб/. Иначе, ако от ГЕРБ са бяха съобразили със социологическите сондажи, които те сами си поръчаха преди парламентарните избори, подредбата на листата за Сливен тогава щеше да е съвсем друга.

 

Така че дали проучването ще се възложи на „Галъп“, „Сова Харис“, МБМД, или на любимата на Борисов агенция „Алфа Рисърч“, няма никакво значение. Резултатите отново няма да бъдат обявени пред обществото, под предлог, че са били предназначени за вътрешна консумация. И за местните избори

 

ще бъдат посочени „правилните“ хора!

 

Издигането на Мария Белова за кандидат-кмет на ГЕРБ в Сливен е в пълна политическа симфония с поръчаното от Бойко Борисов негови депутати лично да се впуснат в битката за градоначалници. Причината била, че като народни представители натрупали опит и „биха влезли от раз в проблемите за решаване по места“.

 

Едва ли някой има каквото и да било съмнение, че издигането на Белова за кандидат-кмет всъщност е дело на министър Танева. Двете са особено близки, връзката им е холдингът „Мел инвест“.

 

Според непотвърдена информация, малко преди да стане депутат през 2009 г. и очаквайки да оглави земеделското министерство /с което се прости след разкрития, направени от Синята коалиция тогава/, Танева е прехвърлила фирмените си дялове на Коста Каранашев – настоящ общински председател на ГЕРБ – Котел, неуспял кандидат-кмет на балканската община през 2011 г., бивш и настоящ управител на „Напоителни системи“ – клон Средна Тунджа.

 

След като оглавил сливенската държавна фирма „Напоителни системи“ преди 4 години, богословът по образование Коста Каранашев прехвърлил дяловете

 

от фирмите на Д. Танева на Мария Белова,

 

твърдят запознати.

 

Говори се, че след като Белова станала депутат /с което лобито на Мел инвест увеличи квотата си и в законодателната, и в изпълнителната власт/ е прехвърлила дяловете на друга важна фигура от холдинга  – Светла Михайлова Боянова. Боянова е изпълнителен директор на Мел инвест холдинг АД, длъжност, каквато заема и Десислава Танева едва на 25 години /през 1997 г./.

 

Мария Белова е зам.-шефка на Федерацията на каракачаните в България. От същия етнос е и неуспелият кандидат-кмет на Котел Коста Каранашев. Двамата са били определяни през годините като „дясната и лявата ръка на Танева“.

 

Регионалният пресцентър на ГЕРБ изпраща съобщения за дейността на Мария Белова като депутат и дори готови за публикуване интервюта с нея до близките на партията местни медии. А те не са малко.

 

Почти няма медия в Сливен,

 

която да не обслужва ГЕРБ – липсват т. нар. свободни коментари, разследвания, независими политически анализи, скандални журналистически разкрития… /Пък после се чудим как и защо България се срина до 106-то място в тазгодишната класация за свобода на словото на международната организация „Репортери без граници“, като пред нас са дори Непал и Уганда. Питайте Наско Скатов – той има спомени от изкачването на Еверест и може да разкаже има ли въобще медии в Непал. А за свободата на словото в Уганда – гледайте забележителния филм с Форест Уитакър „Последният крал на Шотландия“./

 

Отскоро обаче зачестиха прессъобщенията за Белова, в които тя пряко или косвено коментира проблемите на общината, а не толкова работата й на народен представител. Разбира се, това може да се обясни с липсата на законодателни инициативи, но пък и срещите й със сливенци също са се увеличили значително, без да има особена причина.

 

Което още повече увеличава съмненията, че нейната кампания за кандидат-кмет на Сливен вече е стартирала, макар и неофициално.

Вашият коментар