ЩАСТЛИВЕЦЪТ, КОЙТО ПРЕВЪРНА СВОЕТО ХОБИ В ПРОФЕСИЯ

Той успя да превърне своето хоби в професия. Преди време Стоян Марков започва да разработва проекти за възстановяване историческата памет на Сливен. Прави го уж между другото, през свободното си време. „Днес вече имаме възстановен параклис в местността „Черковното “, параклиса „Свети Мина“ , възстановява се църквата „Свети Георги“, местността Туида, възстанови се „Тодоровото аязмо“, все места, свързани със Света гора сливенска“, казва заместник-кметът на Сливен, отговарящ за европейските програми и проекти.

 

За последните 20 години Стоян Марков е участвал в над 400 проекта, голяма част от които свързани със Сливен и региона. Най- големият е първият воден цикъл на града на стойност 90 милиона лева. През 2004 година Марков реализира проект за еко туризъм, с който се гордее. „Тогава за пръв път направихме еко пътеки и множество съоръжения в планината, които и до днес се ползват от туристите“, казва зам.-кметът, който след влизането в общината през 2015 година заедно с колегите си успяват да спасят два важни за Сливен проекта- рекултивацията на общинското сметище и втория воден цикъл. Стоян Марков е основен двигател на транспортния проект, по който Сливен се сдоби с нови автобуси.

 

„Скоро ще има нови спирки и велоалеи плюс обособени места за почивка на шофьорите на четири крайни спирки. Велоалеите ще бъдат дълги 10 км и ще се събират на кръстовището „Розова градина“, което пък ще стане кръгово. Работи се по проекти за облагородяването на квартал „Република“ и  река Асеновска. Те ще бъдат завършени много скоро. Активно се търсят решения за бъдещето на летището и минералните бани“, заявява Марков.

 

Днешният заместник-кмет на Сливен е роден в село Сборище, край Твърдица. Завършва електротехникума в областния град, а в последствие става инженер с две специалности- робототехника и медицинска техника. „По-късно това ми помогна да бъда сред малцината, работещи по проекти за обновление на болници в цялата страна“, разказва Марков, чието първо работно място е като главен инженер на някогашния завод „Спектър“. След това той влиза в частния бизнес и се занимава с търговия на акции,  а през 1999 година започва работа в областната управа на Сливен. 8 години след 2003 Марков е директор на дирекция и движи европейските проекти в община Сливен. „Ядосват ме мудността и лошата комуникация между хората. Гордея се със своя екип, в който работят много млади хора“, споделя заместник-кметът. Още от студентските си години в Пловдив той е заедно със съпругата си Маргарита.  Двамата имат дъщеря Йоанна и син на име Стефан, който върви по стъпките на баща си, учейки за инженер. Семейството спазва християнските норми и всички постят. Стоян Марков е най- щастлив, когато четиримата са заедно, а съпругата му е сготвила любимата на всички мусака.

 

Георги Мангинов, Sliveninfo.bg

Вашият коментар