Чинтуловата гимназия одгони “Гинес”

Училището става емблема на Сливен още след Освобождението

87 братя и сестри учат в елитното школо, което си има чета и мажоретки

 

Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ е едно от най-старите училища в България. Създадена като училище през 1835 година и съществуваща като гимназия от 1878 година, емблематичната за Сливен образователна институция си е извоювало име и авторитет на перспективно училище, в която учениците получават много добра подготовка, позволяваща им успешна житейска реализация.
Сега Чинтуловата гимназия влезе в новините с рекордния брой братя и сестри ученици – цели 87.
Веднага започнаха сметки и шеги, че училището може да кандидатства за „Гинес“.
ПМГ „Добри Чинтулов“ приема деца от 5 до 12 клас, а в момента общо учениците са почти хиляда.
orig_275303_bg
Всички братя и сестри от „Добри Чинтулов“ се събраха за обща снимка
Фото pmg-sliven.com

Една от причините за наплива в гимназията са нейните славни традиции. Тук след Освобождението преподават и оставят трайна следа в образователното дело на страната учителите чехи Карел и Херменегилд Шкорпил, създатели на българската археология, Иван Кадлец, Владислав Шак, Йосиф Каломати, както и бъдещите професори историци Йордан Иванов, Димитър Косев, Туше Влахов. През годините тук са учили Елин Пелин, Пенчо Славейков, Никола Фурнаджиев, Константин Константинов, Георги Джагаров, Радой Ралин, Дамян Дамянов, „бащата на българското кино“ Васил Гендов, летописецът на Сливен Симеон Табаков, инж. Иван Иванов, най-успешният кмет на София от Освобождението до днес, Петър Гудев, министър-председател на страната през 1907 г., преподаватели от академичните среди, лекари, юристи, инженери, архитекти, дипломати, актьори, музиканти, икономисти, предприемачи.
Първоначално беше обявено, че в момента в „Добри Чинтулов“ учат 51 братя и сестри.
При по-детайлното преброяване обаче те се оказаха 87. „И други години сме имали повече от 1 дете от семейство, но този път наистина сме впечатлени. Приемаме го като оценка за нашата работа от страна на сливенската общественост“, заяви пред „Стандарт“ директорът на училището Марияна Милева. Оказа се, че сред братчетата и сестричетата
има 4 двойки близнаци, които в момента учат
„До скоро имахме 2 семейства с по 4 деца, всички при нас. В момента имаме други 2 семейства с по 3 деца“, обясни директорката.
Всъщност инициатор на преброяването на братчетата и сестричетата е преподавателката по английски и френски език Галина Перфанова.
„Още в началото на годината забелязах този феномен. Тогава обаче имахме прекалено много работа и така и не седнахме да преброим всички братя и сестри.
Сега обаче го направихме. Това е първата стъпка. Следващата е да ги съберем всички заедно за обща снимка в гимназията“, каза Галина Перфанова. Нейната идея се посреща положително и от ръководството на училището.
Гимназия „Добри Чинтулов“ всъщност е една от емблемите на Сливен. С годините училището се утвърди като средище на деца и учители, които търсят и дават най-доброто от себе си. Над 50% от дванайсетокласниците на гимназията са приети във ВУЗ без приемни изпити от участия в национални олимпиади и състезания.
„Тази година имахме приети четирима възпитаници още през декември, а през януари още петима от олимпиади на БАН. Статистиката показва, че над 50% от децата, които достигат до национални олимпиади в Сливенска област, са от нашето училище“, споделя директорката Марияна Милева.
Училището има най-добър показател за брой ученици, ползващи един компютър
В ППМГ един компютър се пада на 6,5 ученици, което поставя гимназията в първата десетка на страната. От години възпитаници на гимназията са приемани без приемни изпити във ВВМУ-Варна. Съвсем скоро в училището  ще се открие руски център. „В него ще има компютри, библиотека и изложба. Правим го по договор с правителството на Москва“, казва Марияна Милева. Друга голяма цел пред директорката е възстановяване на часовника, който се намира на фасадата на училището. „Средствата са осигурени благодарение на „Ротари клуб“ в Сливен. Днес гимназията разполага с шест компютърни кабинета, кабинети с лаборатории по биология, физика и химия, кабинети по география и история, мултимедийни центрове, училищна библиотека с над 25 000 тома, фитнес зала и физкултурен салон, ботаническа градина, музей с природонаучен кът и зала за старопечатна литература. Едновременно с много добрата общообразователна подготовка възпитаниците на гимназията имат възможността да се включат и в множество извънкласни и извънучебни форми на работа. Към гимназията са сформирани Чинтулова чета и мажоретен състав.
ПМГ „Добри Чинтулов“ е наследник на Сливенската мъжка гимназия. Училището е създадено през учебната 1835 -1836 година. Първоначално е било килийно, по-късно третокласно, а след това и петокласно. От 1 септември 1878 г. училището е обявено за гимназия. През 1966 г. в гимназията се разкриват математически паралелки, които през 1971 г. се отделят в математическа гимназия „Професор д-р Димитър Табаков“. През учебната 1985-1986 г. СПГ „Добри Чинтулов“ и МГ „Професор д-р Димитър Табаков“ се обединяват в Природо-математическа гимназия „Добри П. Чинтулов“
Георги Мангинов
Ивана Мангинова

Имат си химн от 95 години
През 1922 година сливенският композитор (и учител по музика в гимназията) Мишо Тодоров и сливенският поет Йордан Богдар създават химн на училището:

Годините властно минават,
ний тръгваме бодро след тях,
на Чинтулов името славим…
Днес всеки чинтуловец, пристъпил прага на училището, полага клетва:
Аз, младият чинтуловец,
прекрачвайки прага на старата гимназия,
днес се заклевам:
да пазя авторитета на гимназията;
да се уча и да постигам успехи;
да уважавам съученици, учители, приятели.
И нека името на моята гимназия
да пребъде в годините
чрез мен
и чрез всеки от нас!
Заклех се!

СТАНДАРТ

Вашият коментар