О. ЕВГЕНИЙ: В КРИЗИСНИ МОМЕНТИ ХРАМОВЕТЕ СА БИЛИ ВИНАГИ ОТВОРЕНИ, А СВЕЩЕНИЦИТЕ – ПРИ БОЛНИТЕ

В кризисни моменти храмовете са били винаги отворени, а свещениците – при болните. Това каза в интервю за БТА отец Евгени Янакиев, ставрофорен иконом и протосингел на Сливенската митрополия. Той посочи, че свещениците в Сливенската епархия продължават своята духовна работа – да служат, изповядват. Няма нарушение на ритъма на богослуженията, като по време на пост молитвите са повече отвсякога през годината, каза отецът.
Той е категоричен, че не трябва да се спира богослужението, нито причастяването, наложено като традиция в литургиите още от четвърти век.По думите му за Българската православна църква е още жив и болезнен споменът от комунизма, когато се затварят храмове. Свещеникът смята, че днес е налице опит за същото, маскиран под грижа за общественото здраве.
Отец Евгени отбеляза, че хората в храмовете са по-малко, защото спазват разпоредбите на властите. Драстично са спаднали продажбите на църковни свещи, както и даренията, и ако това положение продължи още месец, много от храмовете ще затворят и няма да могат да плащат заплати на своите служители, каза духовникът.
На вратата на катедралния храм „Свети Димитър“ в Сливен, отец Евгений е сложил надпис „Зона свободна от COVID 19“.

Снимка на Национален пресклуб на БТА Сливен.

Смятате ли, че трябва да бъдат преустановени богослуженията в храмовете на Българската православна църква, като противоепидемична мярка?
-Чрез богослужението измолваме душевно и телесно здраве, всички блага, които Бог ни дава и по тази причина то не бива да се спира. Още повече, че при такива кризисни моменти – бич Божи, епидемия, храмовете винаги са били отворени, свещениците са били при болните. Свети Софроний Врачански също е ходел да изповядва и причастява чумавите.
При нас това е чувствителна тема, защото си спомняме как при комунизма затваряха църквите, а тогава пак не успяха да ги затворят изцяло. Пълен абсурд ще бъде това да стане сега.
Църквата абсолютно не може да се приравнява с някаква организация, където се събират хора или като магазин, където се трупат хора. Това е абсурдно. Църквата е място на особено Божие присъствие. И въпросът тук опира до това как всеки разсъждава по въпроса що е храм Божи и що е свето причастие.

Възможно ли е да се промени начинът на вземане на причастие?
-В никакъв случай не може да се промени начинът на взимане на причастие. Това е традиция още от 4-ти век, наложена от Свети Йоан Златоуст и Свети Василий Велики в литургията и никой оттогава не е дръзвал да променя нещо. Ако има промяна, за мен, това ще бъде отстъпление от вярата, най-вече от тялото и кръвта Христови, защото те не могат да бъдат нито преносители на зараза, те са за телесно и душевно здраве. Това е основна доктрина на вярата и който не вярва в това е атеист и не вярва в Бога. Аз не знам някой да се е разболял, когато е идвал в храма и се е причастил. В крайна сметка свещениците трябваше да са най-болни, защото като причастим всички християни, свещеникът потребиса /изяжда/ останалото в чашата. От 25 години съм причастявал хиляди хора, болни от различни болести, но никога досега не се е случило след приемане на Светите тайни, да ми се случи да се разболея.

Има ли отлив на хора от храмовете?
-Нормално е хората в храмовете сега да са по-малко, защото властите забраняват да се излиза, а повечето хора имат послушание към тях. През миналата седмица в катедралния храм са продадени само четири килограма свещи, което е изключително малко. Драстично са спаднали продажбите на църковни свещи, както и даренията, и ако това положение продължи още месец, много от храмовете ще затворят и няма да могат да плащат заплати на своите служители.Една такава рецесия ще доведе до това храмовете да бъдат отворени само до обяд, докато има богослужение.

Възможно ли е изповедите да се правят дистанционно, онлайн, чрез различни приложения?
-Използвали сме новите технологии за изповед, но това е в такива редки случаи, когато християнинът е далеч, в чужбина. След като има физическа възможност да присъства, няма забрана да излизат, да ходят на служби, ще се прави както досега. В храмове в Гърция богослужението се прави само от свещеник и певец, но не е правилно, това е общонародна служба, тя е за целия народ, не е само за избрани хора.

В различните епархии владиците или отделни свещеници предприемат различни инициативи, за да повдигнат духа на миряните – литийни шествия, биене на камбани. Има ли нещо подобно в Сливенската епархия?
-Свещениците в Сливенската епархия продължават своята духовна работа – да служат, изповядват. Няма нарушение на ритъма на богослуженията. По време на пост молитвите са повече отвсякога през годината, така че не отправяме някакви извънредни молитви.

/Велина Василева, БТА/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s