СЛИВЕНСКА МИТРОПОЛИЯ Е ПРОТИВ ИЗДИГАНЕТО НА СТАТУЯ НА СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ

В Общинския съвет на Бургас е внесено предложение на двама от съветниците, Бенчо Бенчев и Стоян Колев, за издигането на статуя на св. Николай Чудотворец в морския град. Според тях монументът можел да се превърне в местна забележителност и атракция за туристите.

По време на обсъждане на проекта в постоянната общинска комисия по култура представител на Сливенска митрополия, архиерейският наместник на духовната околия прот. Севастиян Йорданов, е изразил своите опасения, че статуята на известния християнски светец е замислена като зрелище за туристите, докато религиозните символи не могат да изпълняват такива функции. О. Севастиян е припомнил на общинските съветници една по-стара идея: издигането на огромен кръст на остров „Св. Анастасия“. Тогава Сливенският митр. Йоаникий е благословил първата копка на начинанието и сега от митрополията призовават това дело да бъде довършено.

По принцип Православната църква има отрицателно отношение към триизмерните изображения на Христос и светците, чиято употреба в култа е забранена след иконоборческата криза. В случая не става дума за богослужебна употреба на статуята, но като религиозен символ тя би трябвало да съответства на християнската естетика, за да не се превърне в кич.

Самият митр. Йоаникий преди няколко години освети триметровата статуя на св. Николай Чудотворец, издигната на полуостров Буджака, нос Колокита, във вилно селище „Созополис“ край Созопол. Тогава в речта си той каза: „Необятното море пред очите ни като че ли ни кара да мислим, че светът се състои само от вода, морета и океани. Но те и ние се нуждаем от покровител и застъпник, който да ни извади от бурите в житейското море. Св. Николай и днес помага и не оставя невъзнаградени тези, които искрено отправят поглед към него“ (повече за събитието и снимки от него – тук).Засега не е ясно дали критиките към идеята ще се отразят на осъществяването на проекта в Бургас, за което общината е предвидила в бюджета си 75 000 лева.

На снимката: статуята на св. Николай във вилно селище „Созополис“

Едно мнение за “СЛИВЕНСКА МИТРОПОЛИЯ Е ПРОТИВ ИЗДИГАНЕТО НА СТАТУЯ НА СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ

 1. Първо – не е вярно, че свети Николай Чудотворец покровителства град Бургас или град Варна. Светецът покровителства италианския град Бари, а в този град има католически храм в чест негова чест , където и се съхранява неговото нетленно и всечестно тяло.

  Второ – Статуята не е според църковния православен канон. Статуи няма в православните църкви, православните християни почитат икони ( изображения) на Господ Бог и Спасител Иисус Христос , на пресвета Богородица и Дева Мария, на Светиите и Светите Ангели.

  Трето – в България, а и по целия Православен свят има Църкви и манастири, посветени на свети Николай Чудотворец, в Западна Европа също има почит към светеца, най- вече в град Бари. Следователно, бургазлии чрез тази статуя показват изкривена почит към светеца.

  Четвърто – погледнете този сайт и снимка на статуята в “ чест“ на свети Николай , общо взето има и кощунствени елементи и показва едно отвратително отношение към Християнските Православни светини :

  http://anafora.bg/%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0/

  Статуята на свети Николай Чудотворец е ВЪРХУ икона на Пресвета Богородица

  Погледнете и дясната ръка на статуята, ще потръпнете, това не е нормално и е жестокост по такъв начин да бъде изобразен светеца.

  С това може да се докаже, че с въпросните “ създатели“ на статуята, както и бургазлии, имат изкривена почит към светеца.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s