Министър Танева продължава с гилотината

Сливенката посяга и на Селскостопанска академия – създаваща преди време интелектуални продукти, за които учени и фермери от чужбина мечтаеха и плащаха милиони

Министър ТаневаЗемеделската министърка Десислава Танева готви жестока гилотина за Селскостопанската академия. Аграрната наука, създаваща преди време интелектуални продукти, за които учени и фермери от чужбина мечтаеха и плащаха милиони, днес стои притисната в ъгъла и тъне в нищета. Агонията продължава и с всяка година се задълбочава, въпреки многословните приказки за вопиющатата необходимост от иновации в земеделието за обезпечаване на хранителната верига в контекста на променящия се климат на планетата.

Преди дни с постановление на МС беше решено, че до края на май от системата на Селскостопанска академия (ССА) трябва да се съкратят 350 души. В момента там на щат работят 2 340 служители, което е на ръба на санитарния минимум. Те са разпределени в 26 научни институти, 19 опитни станции и две експериментални бази. Само учените в системата наброяват 600. Останалите са специалисти с висше и средно образование и са помощен персонал.

Изхвърлянето на 350 души извън „борда на системата“ ще дообезкърви и без друго залинялото тяло на аграната наука. Тъжната статистика сочи, че младите учени започват с 400 лева заплата, доцентите взимат 700 лв., а професорите – 850 лв. Предвиденият бюджет за Академията през тази година е същият, какъвто беше и през 2014 г. – близо 24 млн. лева. В него обаче с 3 млн. лева са увеличени средствата за издръжка, но също с толкова са намалени парите за фонд „Работна заплата“. Изниква и още една допълнителна тежест. Тя идва от повишаването на работната заплата, гласувана в Парламента при приемането на бюджета за 2015 г. В ССА на минимална работна заплата работят около 500 души.

От този януари трудовите им възнаграждения бяха увеличени с по 20 лв. на човек, а от 1 юни прагът се вдига с още 20 лева. За обезпечаването им ще са необходими допълнително около 200 000 лева. Проблемът ще се реши с „рязане на жива плът“, казано иначе – със съкращаване на щата.

Ако не постигне законово финансова независимост, колапсът в аграрната наука ще продължи. Затова учените настояват за спешни промени в Закона за ССА. Агроспециалистите искат автономен бюджет, подобно на тези, с които разполагат ВУЗ-овете и БАН. В бъдеще те разчитат и на възможностите, които предоставя новият европейски програмен период до 2020 г. Откриват се перспективи за разработване на проекти и по Програмата за развитие на селските райони, както и по Програмата за интелигентен растеж.

Постоянните структурни звена на Академията, като интелектуална собственост, притежават общо 410 броя сертификати за сортове растения и 14 броя сертификати за породи животни издадени от Патентното ведомство на Република България. Притежаваните от ССА сертификати са 85% от общия брой в Патентното ведомство, което показва, че новите сортове растения и породи животни се създават основно в звената на Академията. Научните звена към ССА ползват общо 102 004 дка земи със селскостопанско предназначение, от които 12 849 дка са ливади, мери и пасища.

Сещате ли се кой е хвърлил око на тези земи?!

2 мнения за “Министър Танева продължава с гилотината

  1. Дъщерята на Жеко Танев от Тополчане-Сливенско. Жеко е от семейството на горяни, но по онова време просперираше като образователен инспектор и директор на училище, благодарение на съпругата си, която пък е от семейство на партизани и ятаци. Не се губете с тоя ГЕРБ, това си е старото БКП. Дъщерята наследява привилегиите, но вече в обстановка на приватизирана държава от партийците.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s