Сливенски гербаджия – пети по печалби от ВЕИ-та!

Общинският съветник Тодор Начев изкарвал по 7,6 млн. лв. годишно от ветрогенератори, пред него са Цветелина Бориславова, Николай Вълканов, Иво Прокопиев и Валентин Златев

???????????????????????????????

Едва ли вече има съмнения, че токът поскъпва най-вече заради частните ветропаркове, соларни централи и американските ТЕЦ-ове. От години се пише в медиите, че най-облагодетелствани от т. нар. ВЕИ /възобновяеми енергийни източници – слънчевата светлина, вятъра, дъжда, приливите, геотермалната енергия/ са политици от ГЕРБ. Досега обаче официално не е излязло нито едно име на политик от Бойкоборисовата партия, свързан с този доходоносен бизнес – пак твърдение на медиите. Но не съвсем.

 

Над 140 бивши депутати са замесени в далаверата ВЕИ. Това заяви пред BPost.bg преди дни лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Имената на избраниците обаче не за известни, тъй като по-голяма част от тях работят с подставени лица или офшорни компании.

 

„Твърдението ни е категорично вярно, защото то обяснява и отношението към тази проблематика на вече няколко парламента. Как виждате да се даде такава неописуема цена за един мегават зелена енергия, като се има предвид, че инвестицията за производството е по-малка, отколкото в един ТЕЦ“, каза синдикалистът.

 

Проучване на специализирания сайт CleanTechnica пък показа, че малка и бедна България е на първо място в света по нови фотоволтаични инсталации на глава от населението. След нас са дори и световните икономически сили Германия и САЩ. Класацията показва, че у нас има 108,98 Мвт новоинсталирани фотоволтаични мощност на 1 млн. души, а общо новоинсталираните мощности са 767 МВт. Бедна България е и глобален лидер и в съотношение към БВП – у нас имаме 17,80 МВт инсталирана мощност на всеки 1 млрд. долара БВП, показва още статистиката на CleanTechnica.

 

Ветроенергийните паркове се управляват от 178 фирми. В Българската фотоволтаична асоциация членуват 250 фирми от соларния бранш, показва справка в сайта на организацията.

Сливенски гербаджия 2

Очаквано, един от най-големите печеливши от далаверата с ВЕИ е Цветелина Бориславова – бивша приятелка и бизнес партньорка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. От години тя е сред основните ВЕИ – лобисти, а нейната Българо-американска кредитна банка се занимава основно със „зелени проекти“.

 

Контролираната от нея компания „Дисиб“ е най-големият играч на пазара. Проверка в Търговския регистър показа, че съдружник във фирмата с над 1 млн. лв. дялов капитал е фондът й „Си Ес Ай Еф“. В активите на „Дисиб“ са ветрогенератори край Каварна с обща мощност от 20 МВт, а още 100 са в процес на доизграждане. Приходите от продажби на компанията през 2012 г. са около 4,78 млн. лв.

 

Простите сметки показват, че ако беше влязъл в сила новия данък от 20% върху печалбата, Бориславова щеше да плаща по 1 млн. годишно на държавния бюджет.

 

Разследваният бивш зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков също са сред крупните играчи във ВЕИ – сектора. Ивайло Главинков е съдружник в множество фирми от ВЕИ сектора, като в 5 от тях той си партнира със зам.-председателя на фотоволтаичната асоциация Владимир Аличков. Най-солидно участие Главинков има в дружеството „Солар вижън“, където държи 30%. Няколко от дружествата са взели милиони евро изгодни кредити от държавната Българска банка за развитие. Като народен представител, Христо Бисеров направи всичко възможно за приемането на Закона за възобновяемите енергийни източници, гарантиращ огромните печалби на собствениците на фотоволтаици.

 

Най-големият защитник на ВЕИ е бизнесменът Никола Николов. Той е бивш министър в правителството на Иван Костов и в края на 90-те години на миналия век беше известен като лидер на бизнес кръга „Агнешките главички“. В момента е член на Българската фотоволтаична асоциация и редовно изразява мнение пред медиите по проблемите на бранша.

 

Преди време ексдепутатът от БСП Антон Кутев обяви, че по време на управлението на Бойко Борисов към мрежата са били присъединени десет пъти повече ВЕИ, отколкото при управлението на тройната коалиция.

 

Той съобщи, че в сектора има 30 основни играчи. Класацията се оглавява от Валентин Златев и „Лукойл Енерджи“ с годишни приходи от 17 – 18 млн. лева от ВЕИ. В далаверата очаквано е и издателят и бизнесмен Иво Прокопиев, който печели по около 9,4 млн. лв. годишно от производство на зелена енергия. Бизнес с фотоволтаици има и собственикът на „Горубсо Мадан“ и „Горубсо Златоград“ Николай Вълканов. Години наред, той бе сред най-приближените на Ахмед Доган и ръководеше част от тайния бизнес на ДПС. Сред облагодетелстваните са и дружества свързани с Цветелина Бориславова, с годишни приходи от 9.1 млн. лева.

 

На 5-то място е общинският съветник от ГЕРБ-Сливен Тодор Начев с годишни проходи от ВЕИ от 7,6 милиона лева.

 

Той е собственик на СД ”Начеви 90” – мебелна фирма, произвеждаща мека мебел, в която работят около 100 човека. Фирмата е на пазара веднага след началото на демократичните промени.

 

Интересно е признанието на Тодор Начев в интервю за радио „Фокус“ по време на последните местни избори, че обвързва подкрепата си за ГЕРБ със своите бизнес идеи:

 

„Фокус: Къде виждате своето място в следващия Общински съвет?

 

Тодор Начев: Досега съм работил за създаване на добър бизнес климат в общината. Подкрепял съм идеите, които предполагат разкриване на работни места. Считам, че и в следващия общински съвет това ще бъде основна моя роля. Аз съм екипен играч. Нещо, което е много важно в политиката. Когато групата ни вземе определено решение се съобразявам с него. В този смисъл избирателите трябва да знаят, че политиката ми ще бъде част от политиката на ГЕРБ. Мисля, че мога да бъда полезен в насърчаването на добри бизнес практики и създаването на добра бизнес среда…

 

Цитатът е от интервю, дадено от Начев на 10 октомври 2011 г. Година и девет месеца по рано, през януари 2010 г., общинският съветник, който тогава кара първия си мандат в местния парламент на Сливен от групата на ГЕРБ, стана национално известен и чрез Канал 1 на Българската национална телевизия.

 

Разследващата топжурналистка Валя Ахчиева направи няколко издания на авторското си предаване „Открито“ и разкри скандали с ветрогенераторите край с. Бяла. Ахчиева направи обществено достояние как бизнесменът Начев й се скарал, че темата за ветрогенераторите не е нейна работа. А по повод съмненията за конфликт на интереси във връзка със статута му на общински съветник, пак я нахокал.

 

В заключение ви представяме цените, по които се изкупува токът при фиксирани цени в България. За еленергията от вятър производителите получават от 145 до 189 лв./МВтч, а от фотоволтаици – 755 или 823 лв./МВтч без ДДС. /Впоследствие цената беше намалена и сега е средно около 380 лв./. Най-евтин е токът от АЕЦ “Козлодуй”, който в момента струва 42 лв.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s